Anali[tii locali anticipeaz` c` rata anual` a infla]iei a accelerat p=n` la 8,5%, dup` o cre[tere a pre]urilor de consum cu 0,2% \n luna iunie. Aceasta ar trebui s` fie ultima lun` \n care infla]ia urc`, av=nd \n vedere c` din iulie nu se va mai vedea \n statistici efectul major`rii TVA din vara trecut`.
Analiştii locali anticipează că rata anuală a inflaţiei a accelerat până la 8,5%, după o creştere a preţurilor de consum cu 0,2% în luna iunie. Aceasta ar trebui să fie ultima lună în care inflaţia urcă, având în vedere că din iulie nu se va mai vedea în statistici efectul majorării TVA din vara trecută.
Estimările analiştilor privind creşterea lunară a inflaţiei au variat între 0,2% şi 0,4%, în timp ce prognozele privind rata anuală au oscilat între 8,4% şi 8,6% pe an, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara recent că politica băncii centrale de a nu modifica rata dobânzii de politică monetară va duce inflaţia către ţintă în perioada următoare.
Din luna mai 2010, BNR a întrerupt şirul de reduceri, menţinând dobânda-cheie, în condiţiile în care majorarea TVA de la 19% la 24% din vara anului trecut a împins inflaţia anuală de la sub 5% spre 8%.
Scumpirea produselor alimentare, în special a fructelor şi cartofilor, a dus rata anuală a inflaţiei la 8,41% la sfârşitul lunii mai 2011, după ce rata lunară s-a situat la 0,21%.
Analiştii băncii americane Citi cred că inflaţia anuală va scădea semnificativ, la 5,6% în iulie, însă susţin că posibilitatea unor ajustări ulterioare ale preţurilor administrate, precum şi incertitudinile asociate preţurilor la alimente şi materii prime în restul anului apar ca factori de risc cheie în ceea ce priveşte inflaţia.
Inflaţia a pus probleme multor bănci centrale din regiune în ultimele trimestre. @N