Cei care au luat Bac-ul, chiar şi cu note mici, au şanse ridicate la locurile bugetate în universităţi. Rectorii universităţilor spun că există riscul ca multe locuri bugetate să rămână neocupate în acest an.
După afişarea rezultateor finale de la Bacalaureat, tinerii sunt aşteptaţi cu dosarele la admiterea pentru facultate. Cei aproape 33 la sută de promovaţi din Timiş au o şansă în plus să îşi termine studiile universitare, chiar şi în regim plătit de stat.
Din cei peste 6.600 de elevi care au susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea de vară, după soluţionarea contestaţiilor, mai puţin de 2.200 au fost admişi. Locurile bugetate de stat depăşesc cu mult numărul celor care au trecut de examenul maturităţii. Din cele peste 4.000 de locuri scoase la concurs în cadrul Universităţii Politehnica, 2.900 sunt în regim „fără taxă”, în timp ce peste 600 de tineri au şansa la un loc bugetat în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.
Speranţe pentru toamnă
La Universitatea de Vest din Timişoara, rectorul spune că îi este teamă că locurile bugetate vor rămâne chiar vacante. „După dezastrul de la Bacalaureat, sunt sigur că ne vom trezi că nu se vor ocupa nici măcar locurile din sistem bugetar. Singura speranţă este ca situaţia să se mai schimbe în toamnă. Într-adevăr, nu mai intră oricine la Bac, dar şi notele de la admitere vor scădea drastic. Practic, la secţiile unde se intră cu dosar va fi concurenţă minimă”, a explicat rectorul UVT, Ioan Talpoş. Aici, din cele 6011 locuri scoase la concurs, 2012 sunt destinate la „fără taxă”.