Ioan Badiu a făcut cu atac cerebral ischemic și a scăpat de simptome în doar trei ore de când i-a fost aplicat un tratament folosit în premieră națională. Tromboliza se folosea până acum în România doar pentru intervenţii în caz de infarct miocardic, iar o doză din medicamentul administrat costă 1.000 de euro.
Ioan Badiu, un bărbat de 50 de ani din Sântandrei, a ajuns săptămâna trecută, miercuri, de urgență la Spitalul Județean Oradea cu atac cerebral ischemic. Omul a leșinat în timp ce lucra în grădină și a avut șansa să fie transportat la spital în timp util. Doctorii l-au scăpat de efectele accidentului vascular aplicându-i, cu acordul familiei, un tratament experimental. Bărbatul și-a revenit în doar două ore și în aceeași zi a fost capabil să se plimbe prin salon și chiar să dea o mână de ajutor celorlalți pacienți.
Medicament de 1.000 de euro
Medicii care s-au ocupat de caz spun că este vorba doar de o reuşită medicală. „Noi i-am făcut pacientului tromboliză (metodă terapeutică ce constă în injectarea unei substanţe trombolitice - n.r.). Medicamentul se administrează intravenos şi dizolvă și elimină cheagul de sânge", spune doctorul Hadrian Borcea, Șeful Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean. „Acest tratament s-a folosit până în prezent la noi în țară doar în cazurile de infarct miocardic. Este prima oară când îl aplicăm pe un pacient care a suferit un atac cerebral", spune Borcea.
Medicii orădeni au aflat de această alternativă grație unui proiect comun cu Clinica de Neurochirurgie din Debrețin, Ungaria. „Proiectul a demarat în luna decembrie anul trecut. De atunci am început să ne pregătim pentru acest tratament și am așteptat momentul potrivit pentru a-l putea efectua. Nu am avut ocazia, pentru că tromboliza nu poate fi aplicată decât în primele trei ore de la producerea atacului cerebral și, din păcate, niciun pacient nu a