După cum sună şi denumirea festivalului de la Răstoliţa, al datinilor şi obiceiurilor populare, am încercat să găsim şi tradiţionalismul culinar. Nelipsit de la fiecare stand al comunelor participante, am nimerit la standul condus de Carmen Oancea, din localitatea Lueriu, comuna Suseni, care ne-a făcut o mică incursiune în universul culinar tradiţional şi sănătos.
Oferta a fost una apetisantă pentru vizitatorii standului, mâncarea tradiţională fiind singura existentă în meniu, un boţ cu brânză, un gulaş, o tocăniţă de miel, dar şi nelipsita ţuică de cazan sau vinul de casă. „Să ştiţi că produsele tradiţionale sunt mult mai sănătoase, ca cele care se fac acum cu tot felul de e-uri în ele. Produsele tradiţionale sunt altceva, când mănânci un boţ, o mămăligă cu brânză, e mult mai sănătos decât să mânănci un salam. O carne de miel e mult mai sănătoasă, cum facem noi, de asemenea sarmalele, cu carne, cu păsat, care sunt foarte gustoase. Aici facem gulaş, cu carne de oaie, tocăniţă de miel, facem o mămăligă cu brânză, clătite cu urdă sau gem. Reţetele le avem de la bunici, le-am învăţat de mult, noi după ele ne ghidăm. Mâncărurile de la ţară sunt mult mai sănătoase, oriunde în România, ca în Ardeal nu se face o mâncare aşa bună. Noi aşa suntem învăţaţi, aşa am crescut la ţară. Dacă creşteam la oraş, era altfel. Noi ştim cum se face mâncarea de la ţară, care e mult mai sănătoasă”, a declarat Carmen Oancea.
Sănătoasa mâncare de la ţară
Respectând cu stricteţe tradiţia, cei prezenţi la festival nu au uitat să transmită un îndemn la consumul sănătos tradiţional. „Dorim la toţi poftă bună, îi poftim cu drag la o tocăniţă de miel, la un boţ, sau o mămăligă cu brânză. Sau cei care preferă un gulaş, e foarte gustos cel care îl facem noi, e tradiţional şi foarte sănătos. Ce se face la ţară, de un om care a crescut animale, face întotdeauna o mâncare sănătoasă”