Închiderea ziarului „News of the World” pare o decizie luată la nervi, dar care îi lasă muţi pe mulţi dintre ziariştii din toată lumea, iar pe angajaţii britanici care au lucrat la publicaţie îi lasă pe drumuri.
Cu siguranţă că jurnaliştii de la „News of the World” îşi vor găsi de lucru la alte publicaţii sau la alte instituţii mass-media. Însă, practicile care au dus la închiderea ziarului lasă o mare pată pe obrazul presei internaţionale. Nici până acum presa nu stătea foarte bine la capitolul credibilitate, dar de acum încolo oamenii vor fi un pic mai sceptici cu privire la informaţiile din ziare. Cred că pe lângă tabloide şi jurnalele serioase vor avea de suferit, cu toate că englezii au o tradiţie şi o apetenţă pentru informaţie.
Orice patron şi orice şef de gazetă şi-ar dori să atingă recordul de 7,5 milioane de cititori al „News of the World”, numai că dacă milioanele astea de cititori au fost câştigate prin dezvăluiri care au încălcat legile,atunci ce valoare mai au? Sunt cazuri în care scopul scuză mijloacele, dar când este vorba de presă, atunci abaterea de la valori nu trebuie tolerată. Jurnaliştii ar trebui să fie primii care să pledeze pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor oamenilor, şi implicit ale cititorilor.
Informaţiile de ultimă oră arată că interceptarea ilegală a telefoanelor era cunoscută de către conducerea trustului britanic News International încă din 2007, dar familia Murdoch nu a luat nicio măsură, dimpotrivă a încercat să le acopere. Guvernul britanic lucrează în prezent la o strategie prin care să blocheze un contract de nouă miliarde de lire sterline prin care patronul Rupert Murdoch voia să achiziţioneze compania de telecomunicaţii prin satelit BskyB. Să înţelegem de aici că, prin încurajarea şi acoperirea practicilor ilegale, patronul voia să demonstreze că are competenţe în telecomunicaţii şi în acest mod să o