• Planul de redresare de la Fortus a fost aprobat pe baza unui raport de evaluare facut fara validarea creditorilor • Valoarea activelor care pot fi vandute a fost diminuata de aproape trei ori in doar doua luni • Administratorii judiciari trebuie sa returneze 100.000 de euro, pe care i-au incasat drept "comision de succes"
Povestea salvarii de la faliment a societatii Fortus risca sa capete aspect penal. Judecatorul sindic de la Tribunalul Comercial Targu Mures, care judeca insolventa firmei iesene, este asaltat de contestatii, unele dintre ele vizand comiterea unor fapte ilegale. Principalii vizati sunt administratorii judiciari ai Fortus, care au vandut active fara a avea acest drept si, mai mult, au incasat si comision desucces.
Scandal inca de la inceput
Bataia pe ceea ce ar putea fi "cadavrul" Fortus a inceput imediat dupa declansarea procedurilor de insolventa. In martie 2008 a fost numit administrator judiciar Sigma IPURL, firma reprezentata de Adrian Ababei. Sigma IPURL si-a facut treaba si a depus un plan de reorganizare care prevedea acoperirea datoriilor prin vinderea de active si mijloace fixe excedentare, adica acele bunuri care nu sunt utilizate in activitatea de productie. Raportul de evaluare facut la cererea Sigma IPURL in martie 2010 arata ca valoarea activelor ce pot fi vandute fara a se afecta productia se ridica la aproximativ 80 de milioane de euro. Intre timp, Casa de Insolventa Transilvania (CIT) a facut presiuni pentru a fi cel de-al doilea administrator judiciar. Cu acceptul sefului ANAF, Sorin Blejnar, CIT devine al doilea administrator judiciar si, din acest moment, lucrurile se complica pentru Fortus. CIT cumpara Sigma prin intermediul colaboratorului Silvana Dalea si devine, in fapt, unic administrator, desi formal sunt doua firme care se ocupa de administrarea juridica a firmei iesene. Exista chi