Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, povesteşte pe blogul său despre vizita făcută recent în Bulgaria, unde a discutat cu ambasadorul britanic la Sofia despre confiscarea averilor ilegale în cele două ţări. Sursa: MEDIAFAX
"Am fost în Bulgaria, săptămâna trecută, pentru a discuta cu colegii noştri de la Ambasada din Sofia. Recuperarea averilor ilicite este o problemă actuală atât în România, cât şi în Bulgaria", spune Harris. El precizează că guvernul bulgar a redactat un nou proiect al legii privind confiscarea averilor ilegale, care este dezbătut acum în Parlament.
Luna trecută, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Lege, numită şi Comisia de la Veneţia, a aprobat accest proiect, confirmându-i compatibilitatea cu standardele internaţionale privind drepturile omului, şi a recomandat adoptarea sa de către Parlament.
Infractorii trebuie descurajaţi
Diplomatul aminteşte că şi Parlamentul din Bucureşti dezbate noi prevederi ale legii averilor ilicite din România. Acest subiect este important pentru Marea Britanie, arată Martin Harris. El explică apoi că poliţia britanică are relaţii excelente cu poliţia română, care investighează şi urmăreşte penal criminalitatea transfrontalieră. Pentru ca aceste relaţii să fie complet eficiente, "trebuie să combatem infracţiunea, nu doar să prindem infractorii", spune ambasadorul.
Autorităţile britanice sunt preocupate de această problemă, pentru că infractorii n-ar trebuie să poată folosi veniturile câştigate ilegal pentru a-şi construi case imense şi pentru a-şi cumpăra maşini scumpe, în Europa. Motivaţia pentru multe crime o reprezintă banii. "Trebui să arătăm că infracţionalitatea nu este profitabilă şi să confiscăm banii şi bunurile reţelelor criminale", a mai scris Martin Harris.
În opinia oficialului de la Londra, un sistem robust de recuperare a bunurilor ilicite este parte a u