Dnevnik, Sofia: La jumătatea lunii iunie, artişti anonimi i-au transformat în supereroi pe soldaţii sovietici reprezentaţi pe un monument din Sofia. Dincolo de farsa care deranjează autorităţile, gestul ridică problema relaţiilor dintre putere, artă şi istorie.
Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi.
Toată povestea monumentului armatei sovietice pictat arată cu claritate cine ne conduce. Nu cine se află la putere în momentul de faţă, ci care este mentalitatea ce nu permite schimbarea Bulgariei. Şi, imediat ce începuse să se întâmple ceva, monumentul a fost curăţat la ora 3.00 dimineaţa. Pictorii anonimi au colorat nu doar personajele gri ale monumentului, ci şi faţa gri a puterii.
Vejdi Raşidov – ministrul bulgar al Culturii şi sculptor celebru – a catalogat drept "vandalism" transformarea figurilor soldaţilor sovietici în eroi pop ai culturii americane. În mod evident, pentru ministru, arta se limitează la câteva piese de bronz expuse la sediul unei firme sau la picturi agăţate discret la filialele bancare. Arta contemporană trebuie să fie ca arta clasică, dar realizată de artişti vii. O "spiritualitate" ascunsă şi protejată într-un seif sau într-o sală de expoziţii.
Da, arta poate că nu are valoare dacă autorii sunt anonimi. În plus, nu au fost plătiţi pentru muncă şi riscă şi doi ani de închisoare dacă sunt identificaţi.
Ministerul Public pare să fi rezolvat definitiv toate problemele infracţionalităţii organizate şi neorganizate, traficului de persoane şi contrabandei. S-a sesizat imediat şi a iniţiat o anchetă "pentru acte de vandalism comise de autori anonimi".
Noi haine ale istoriei
Pentru casta de oameni politici corporatişti de astăzi, arta este o marfă (…) Şi ar fi rău ca un element provocator să perturbe ideile actuale. În acest caz, nu mai este artă,