Tabloidul britanic a scos ieri ultimul său număr. Lasă în urma sa o dezbatere aprinsă despre etică şi cât de stricte să fie mecanismele guvernamentale de control al presei din arhipelag. Sursa: REUTERS
Mulţumin şi adio!, a titrat ieri, pe prima pagină a ultimului său număr, tabloidul britanic "News of the World". Cu vânzări de aproape trei milioane de copii pe săptămână, ziarul, înfiinţat în 1843, a fost închis după ce a fost implicat într-un scandal uriaş legat de interceptarea telefoanelor rudelor victimelor atentatelor teroriste din iulie 2005 şi cele ale militarilor britanici morţi pe frontul irakian şi afgan.
Anunţul sec a fost făcut joi de trustul News International, care deţine săptămânalul considerat până ieri cel mai citit ziar de limbă engleză din lume. Magnatul Rupert Murdoch era aşteptat ieri la Londra pentru a da socoteală pentru acuzaţiile care i-au indignat pe britanici.
În căutarea unui vinovat
"După 168 de ani de existenţă, terminăm prin a spune adio cu tristeţe, dar şi cu multă mândrie celor 7,5 milioane de cititori fideli ai noştri", a fost ultimul mesaj al celor 280 de angajaţi ai ziarului. Un ziar care îi trăgea pe alţii la răspundere, dar care a eşuat când a venit vorba de evaluarea propriilor greşeli, a explicat James Murdoch, fiul magnatului australian şi preşedinte al trustului News International.
La nivelul clasei politice, de unde săptămânalul îşi extrăgea cu regularitate subiecţi pentru anchetele sale, mai mult sau mai puţin autentice, reacţia a fost cel puţin la fel de dură. Premierul David Cameron, sub presiunea opoziţiei dar şi a colegilor conservatori, a dispus crearea unei comisii de anchetă independentă, prezidată de un judecător, privind scandalul interceptărilor ilegale, în paralel cu ancheta condusă de poliţie.
O altă investigaţie vizează etica mass-media din M