Curtea de Justiţie de la Luxemburg a decis din nou că taxa de poluare, stabilită de autorităţile române, este contrară dreptului UE. În replică, oficialii de la Bucureşti vin cu un nou proiect de lege, pe care îl declară imbatabil.
Taxa de poluare, în diferitele ei variante care au fost în vigoare în ultimii trei ani, a stârnit nemulţu-miri în instanţele europene, care au dat deja câştig de cauză câtorva români ce au dat în judecată statul pentru a-şi recupera banii. Ultima decizie prin care autori-tăţile române sunt puse la colţ a venit săptămâna trecută din partea Curţii de Justiţie de la Luxemburg. Instituţia a stabilit că taxa noastră de poluare este contrară dreptului Uniunii Europene.
Cinci modificări şi mai multe proiecte
Din 2008, de când a fost aprobată pentru prima dată, taxa de poluare a tot fost modificată, ajungându-se la cinci variante în trei ani. La început a fost OUG nr. 50/2008, modificată apoi de câte două ori pe an, prin OG. nr. 208/2008, 218/2008, 7/2009 şi 117/2009. Am fi tentaţi să credem că după atâtea modificări, autorităţile române au nimerit varianta corectă, care să respecte legislaţia UE, dar nu a fost aşa. Curtea de Justiţie de la Luxemburg ne-a atras atenţia că nici ultimele variante nu sunt bune şi vom fi nevoiţi să o luăm de la capăt. Am încercat să aflăm de la ministrul Mediului, Laszlo Borbely, de ce nu se poate da o lege care să fie în conformitate cu normele europene şi de ce apar atâtea schimbări. „Nu este nici o noutate în ceea ce priveşte decizia Curţii de la Luxemburg. Nu e prima sau ultima dată când se ajunge la asemenea decizii. În cel puţin patru state se aplică taxe asemănătoare, iar în Danemarca şi Austria au mai fost unele discuţii. Şi în Ungaria s-a modificat taxa", a declarat ministrul Borbely.
Ce se poate face pe viitor pentru a nu mai fi mustraţi de instanţele europene? Ca de fiecare dată pân