Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus este unul dintre proiectele Municipiului Bucureşti care a creat o serie de controverse, ajungând în instanţă, în urma neînţelegerilor dintre instituţiile statului şi organizaţiile non-guvernamentale. Marcată într-un plan urbanistic încă din anul 1934, această lucrare de infrastructură a dat semne că ar începe să fie pusă în practică abia la finalul lui 2010, când a început demolarea primelor clădiri din zona Matache.
Dacă am arunca doar o privire de ansamblu, am putea chiar să sperăm că totul va merge conform planurilor şi că, în scurt timp, zona bucureşteană cuprinsă între Piaţa Victoriei şi Calea Plevnei ar putea deveni una de nivel european - un bulevard larg, cu trafic decongestionat şi cu locuri special amenajate pentru pietoni. Dacă ne uităm, însă, mai atent, observăm că nişte clădiri istorice sunt demolate de instituţiile statului, sub privirile înmărmurite ale organizaţiilor non-guvernamentale, care ţin cu orice preţ la valoarea Micului Paris de altădată.
De aici încep controversele pe marginea proiectului, pe de o parte autorităţile susţinând că acţiunea este legală, iar, pe de altă parte, ONG-urile acţionând în judecată lucrările, pe care le consideră nelegale, derulate în zona Pieţei Matache.
Pe fondul acestor procese şi a unor decizii luate de justiţie, Inspectoratul de Stat în Construcţii a suspendat lucrările care ţin de partea de infrastructură a proiectului.
Însă, din cauza faptului că nu se lucrează, există pericolul de devalizare a locului, de transformare în groapă de gunoi şi de compromitere a lucrărilor executate. Specialiştii spun că ar putea avea loc efecte nedorite asupra clădirilor învecinate, prin infiltrarea apelor meteorice. De aceea, cei care stau în zonă pot fi în pericol, mai ales că nu există acces pentru salvare şi pompieri.
* Stoparea proiectului Buzeşti-Berzei pu