Daca in urma cu ani de zile specialistii in PR au vazuti ca fiind doar acele persoanee care furnizeaza continut pentru jurnalisti, acum PR-ul a inceput sa fie considerat din ce in ce mai mult ca un instrument de vanzari, afirma Ioana Manoiu, managing partner al agentiei de relatii publice GMP PR si reprezentanta Romaniei la editia din acest an a festivalului de comunicare Cannes Lions.
1) Cu ce impresie ati ramas dupa ce ati fost in juriul Cannes Lions?
Indiferent din ce colt al lumii suntem, ne confruntam cu aceleasi probleme. Indiferent daca avem 20 sau 200 de angajati sau cifra de afaceri de 2 sau 20 de milioane, lucram pentru aceleasi branduri si oferim aceleasi servicii.
Pentru mine a fost inca o confirmare ca oamenii de PR din Romania pot sta oricand la aceeasi masa cu marii jucatori internationali.
Pentru colegii mei din juriu, a fost o surpriza placuta sa vada ca intr-o tara din Europa de Est, despre care nu stiau foarte multe, nivelul PR-ului este asa ridicat.
2) Cum este/cum ar trebui sa fie o campanie de relatii publice pentru a fi premiata la Cannes?
Cannes-ul nu este despre prezent, ci despre viitor. Despre directia in care se va indrepta PR-ul in urmatoarele 12 luni.
Am premiat campaniile vizionare, campaniile altfel, care ne-au scos din zona de confort. Recunosteai instant o campanie de premiu, inainte sa completezi formularul de evaluare. Te surprindea fie prin idee, fie prin rezultate.
Au fost campanii foarte bune care n-au intrat nici macar pe shorlist (n.red. lista nominalizatilor), fiindca erau lucruri pe care le mai vazusem.
3) In ce fel sunt diferite campaniile de relatii publice prezentate la Cannes fata de cele care nu participa?
Sunt multe campanii bune, care nu sunt inscrise la Cannes, fiindca exista inca o reticenta din partea agentiilor de PR fata de festival. @