Guvernul pregăteşte modificări de substanţă în privinţa fondurilor europene: contractele finanţate cu bani de la UE vor fi reziliate dacă în decurs de şase luni de la semnarea lor lucrările nu au demarat, iar sumele pentru prefinanţare, actualmente 30% din valoarea proiectului, ar putea scădea la 15%. Un minister pentru gestionarea fondurilor europene va fi înfiinţat după reluarea lucrărilor Parlamentului, în toamnă, iar el va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), instituţie trecută în urmă cu câteva luni din subordinea Ministerului Finanţelor în cea a premierului şi Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi.
ACIS este coordonatorul naţional al asistenţei financiare în relaţia cu UE, în vreme ce Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi (organism independent) este instituţia care efectuează auditul fondurilor de preaderare (Phare, ISPA şi SAPARD), al fondurilor structurale (19,2 mld. euro) şi al celor destinate agriculturii şi dezvoltării rurale (peste 10 mld. euro).
Autorităţile de management (care funcţionează la nivelul ministerelor şi coordonează programele operaţionale cu fonduri europene) nu vor intra, cel puţin în intenţia de acum a Guvernului, în cadrul noului minister, dar vor avea o coordonare centrală condusă de o persoană cu rang de ministru.
Slaba absorbţie a fondurilor europene, proasta lor gestionare (Programul Operaţional Regional - 4,4 mld. euro - este oprit de la finanţare după ce misiunile de audit ale Comisiei Europene au înregistrat nereguli în organizarea licitaţiilor) şi presiunile care se fac de la Bruxelles pentru a accelera atragerea de fonduri obligă Guvernul să facă modificări în acest lanţ al transmiterii fondurilor de la Comisia Europeană către beneficiarii direcţi.
Premierul Emil Boc a anunţat sâmbătă că în ultima şedinţă dedicată fondurilor eu