Consilierii judeţeni arădeni au considerat că nu mai este cazul desfiinţării judeţului Arad pentru că deocamdată, reorganizarea teritorială nu mai este pusă în practică. Aşa că au ales o variantă extrem de profitabilă, ca nimeni, niciodată, să nu-i poată acuza că au stat cu mâinile în buzunar în timp ce judeţul Arad a fost ameninţat cu desfiinţarea: s-au abţinut de la vot. Proiectul de hotărâre care prevedea organizarea unui referendum pentru ca arădenii să se pronunţe dacă vor să trăiască în judeţul Arad sau în judeţul Vest, care ar fi rezultat în urma reorganizării teritoriale, a căzut la vot.
Partidele politice propun voluntariat pentru referendum
Proiectul de hotărâre referitor la organizarea referendumului pentru desfiinţarea judeţului Arad a arătat că, în Consiliul Judeţean Arad, consilierii arădeni, chiar dacă au luat o hotărâre de moment, totuşi sunt afectaţi de dispariţia judeţului. În primul rând, unii s-au gândit la ei, că în urma reorganizării teritoriale nu vor mai ajunge în această funcţie. „Ne dorim să consultăm cetăţenii în ceea ce priveşte desfiinţarea judeţului Arad, însă, sunt sigur că nu ar fi de acord cu acest lucru. Noi am reuşit să ţinem aici deconcentratele, dar dacă se vor comasa, Aradul va ajunge un oraş de mâna a doua", a declarat Dorel Căprar, preşedinte al PSD Arad. Şi UDMR a dorit în final organizarea referendumului. „Trebuie să avem însă o părere. Se ştie că poziţia UDMR a determinat o amânare ce a făcut ca acest proiect să fie retras. Nu suntem de acord cu desfiinţarea judeţului şi orice modificare teritorială nu poate deriva decât din voinţa exprimată. Ca adept al democraţiei, invit colegii să voteze acest proiect", a declarat Gyorgy Boloni, consilier judeţean.
Politicienii au pus problema costurilor organizării unui referendum. Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a afirmat că un asemenea