Romii ar trebui să-şi asume apartenenţa etnică la recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 20 - 31 octombrie, de estimarea cât mai corectă a numărului depinzând direct cuantumul fondurilor europene care ar putea fi alocate pentru integrarea lor socială, a declarat, luni, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, citat de Agerpres.
În timp ce datele oficiale ale ultimului recensământ din 2002 indică 535.140 de romi, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale susţin că în România ar fi 1,7-2 milioane de romi, diferenţa provenind din nedeclararea apartenenţei etnice. În acest context, preşedintele INS s-a referit la cooperarea cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie concretizată "printr-un proiect susţinut de organismul internaţional pentru determinarea populaţiei de etnie romă să participe la recensământ şi să-şi asume apartenenţa etnică".
"Recensământul şi informaţiile oferite de acesta sunt nu numai în interesul persoanelor individuale, ci şi al comunităţii din care fac parte. Pe datele statistice se construiesc apoi decizii de politici publice privind sănătatea, educaţia, infrastructura.Aşadar, participarea la recensământ şi oferirea de informaţii corecte sunt esenţiale pentru cunoaşterea realităţii sociale", a afirmat reprezentantul în România al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Francois Farah.
Potrivit preşedintelui INS, rezultatele recensământului din octombrie ar putea confirma tendinţa de scădere a numărului populaţiei României, ca urmare a natalităţii în scădere şi migraţiei. România, ca şi celelalte ţări, cunoaşte cu precizie numărul imigranţilor şi mai puţin pe cel el emigranţilor, dar schimbul internaţional de date va aduce clarificările aşteptate.
"Prin colaborarea cu alte state, în special cu cele din Uniunea Europeană, se vor putea estima fluxurile migratorii şi ţări