Reprezentanţii Primăriei Târgu-Cărbuneşti şi ai celor din Aninoasa şi Dragoteşti au fost invitaţi săptămâna trecută în Heidelberg, oraşul german în care şi-a găsit sfârşitul Alexandru Ioan Cuza, pentru a participa la dezvelirea bustului marelui domnitor.
Nu au lipsit nici reprezentanţi de seamă ai Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, în frunte cu naistul Ştefan Popescu.
Interpreţii gorjeni de muzică populară Ion Drăgan şi Ornela Pasăre, dar şi talentata Luiza Ciudin au ridicat sala în picioare, în cadrul Festivalului Românesc de Muzică şi Dansuri Populare.
Surpriza a făcut-o delegaţia de la Cărbuneşti, care s-a gândit să pună în jurul bustului o plasă cu pământ adus chiar de pe malul Gilortului, spre surprinderea celor prezenţi. „Am fost la Heidelberg, la invitaţia vicepreşedintelui Asociaţiei Fiii Gorjului în Banat, Sandu Iscrulescu. Ni s-a cerut să aducem câte 1-3 persoane reprezentative pentru cultura Gorjului. Noi i-am ales pe profesorul de sport Traian Ionel, cunoscut pentru miniaturile sale din lemn, un lăutar pentru muzica autentică şi pe privighetoarea noastră Luiza Ciudin, în vârstă de nouă ani. Cu o baladă şi cu «Mărioară de la Gorj» a reuşit să-i cucerească pe toţi. Pe 3 iulie a avut loc dezvelirea bustului marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, amplasat în faţa universităţii din Heidelberg. Eu am dus acolo o pungă de pământ românesc şi l-am presărat în faţa bustului. A fost luat de pe malul Gilortului, un gest mic, dar cu o implicare sufletească mare, apreciat de oficialităţi”, spune Mihai Mazilu, primarul din Târgu-Cărbuneşti. La eveniment a paricipat şi Bogdan Cuza, urmaş în linie paternă al fostului domnitor, care a fost invitat de cărbuneşteni să le viziteze oraşul.
Delegaţiile de la Aninoasa şi Dragoteşti, în frunte cu primarii celor două comune, s-au prezentat cu un ansamblu de dansuri populare şi cu o violonistă