De teama îmbolnăvirii cu E.coli, românii au cumpărat mai puţine legume. Comercianţii au tăiat din preţuri, iar rata inflaţiei a coborât. Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie faţă de mai, pe fondul ieftinirii alimentelor. Analiştii spun că urmează încă două luni cu preţuri în scădere la fructe şi legume.
Prima lună de vară a adus preţuri cu 1,3% mai mici, în medie, la produsele alimentare, comparativ cu luna mai, pe fondul ieftinirii legumelor cu până la 12%, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este o veste bună, în special pentru românii de rând, care au cheltuit ceva mai puţin pe mâncare. În acelaşi timp, scăderea preţurilor la alimente s-a simţit şi în rata lunară a inflaţiei. Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, astfel că România a înregistrat deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani. În acest context favorabil, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară.
Citiţi şi:
Fermierii, loviţi de spaima E.coli
La prima vedere, s-ar putea crede că numai abundenţa de legume româneşti de pe tarabele pieţelor a tras în jos inflaţia lunii iunie. Reprezentanţii producătorilor de legume spun însă că nu acesta este principalul motiv. „Lumea nu a mai cumpărat legume din cauza suspiciunilor de contaminare a castraveţilor cu bacteria E.coli. Asta a însemnat o restrângere a consumului de legume, în general, iar de aici s-au înregistrat scăderi ale preţurilor. E drept că s-a simţit şi apariţia pe piaţă a legumelor din producţia internă", a declarat pentru „Adevărul" Daniel Botănoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători Agricoli din România.
De exemplu, cartofii - care până acum se scumpeau constant lună de lună - s-au ieftinit luna trecută cu 11,9%. Şi nu pentru că a crescut oferta de cartofi româneşti, ci pentru că vara carto