Criza din Grecia aduce din nou probleme Europei. Situaţia este exasperantă: în fiecare zi "pieţele" profită de ocazie pentru a lansa o nouă ofensivă: într-o zi Grecia, în altă zi Portugalia, iar acum Italia. Este exasperant pentru că Grecia constituie o mică parte din Uniunea Europeană (circa 3% din PIB european). Guvernul grec nu a făcut prea mari eforturi, iar majoritatea grecilor protestează zilnic împotriva măsurilor de austeritate. Dar nu depăşesc eforturile celor 331 de milioane de locuitori care integrează zona euro, notează Jean Marie-Colombani într-un editorial publicat luni de El Pais, citat de Agerpres.
În cazul Greciei, sunt manifestaţiile cele care discreditează guvernul. În cazul Portugaliei, este scăderea ratingului de ţară cea care deţine monopolul acestui sistem. Nimeni nu îşi mai aminteşte că în perioada cea mai neagră a crizei când toată lumea credea că sistemul financiar se va prăbuşi, toate guvernele G-20, fără excepţie, au condamnat agenţiile de rating şi au promis o reformă. Când oare guvernele europene vor decide să retragă competenţele acestor agenţii, care protejează interesele Wall Street-ului, şi să le încredinţeze unei autorităţi europene, ce ar putea fi chiar un organism derivat din Comisia Europeană?
Imediat după ce declaraţiile Băncii Centrale Europene au îndepărtat teama unei crize în Portugalia, "pieţele" s-au năpustit asupra Italiei! De data aceasta pretextul a fost politic. Deşi guvernul italian mai exact ministrul economiei, Giulio Tremonti, a elaborat un plan coerent de reducere a deficitului care ar permite economisirea a 40 de miliarde de euro, a fost situaţia unui subsecretar al guvernului şi problemele lui cu justiţia cele care au pornit asaltul asupra Italiei. Şi declaraţiile lui Silvio Berlusconi, care a anunţat că nu se va mai prezenta la alegerile din 2013, au suscitat îndoieli privind planul de aus