Gonoreea, o boală cu transmitere sexuală, ce până nu demult era tratată cu penicilină, a capătat tot mai multă rezistenţă la antibiotice. Oamenii de ştiinţă au descoperit o fomă a acestei afecţiuni care nu a putut fi tratată cu niciun tip de antibiotic, informează Daily Mail.
Cercetătorii avertizează că această boală cu transmitere sexuală ar putea deveni o problemă de sănătate publică globală, ţinând cont de faptul că în Japonia a fost descoperită o formă a gonoreei, denumită H041, incurabilă. Gonoreea a evoluat în ultimii ani, toate tratamentele devenind, rând pe rând, ineficiente, avertizează specialiştii. Până nu demult, mai exista un singur tratament la dispozitie, un tip de antibiotice numite cefalosporine, dar în cazul acestei forme tratamentul nu este eficient.
"De când antibioticele au devenit tratamentul standard pentru această boală, microbul care o declanşează, denumit Neisseria gonorrheae, a căpătat o rezistenţă remarcabilă", spune Magnus Unemo, cercetătorul care a descoperit această formă incurabilă de gonoree, de la "Swedish Reference Laboratory for Pathogenic Neisseria". Specialistul va prezenta mai multe detalii despre această descoperire la conferinţa "International Society for Sexually Transmitted Disease Research" din Quebec, Canada.
Specialiştii spun că acest efect apare din cauză că tot mai mulţi facem abuz de antibiotice, iar atunci când avem cu adevărat nevoie de astfel de medicamente tratamentul nu îşi mai face efectul.
Gonoreea este o boală contagioasă produsă de un microb, care se caracterizează prin inflamaţia căilor genito-urinare. De obicei se transmite prin contact sexual neprotejat.
Această boală este mai des întâlnită în rândul populaţiei cu vârstă cuprinsă între 16 şi 24 de ani. Statistici de specialitate arată că numai în 2008 au fost raportate peste 16. 500 de cazuri de gonoree în Marea Britanie.