EVZ a stat de vorbă cu o parte din românii care au ţinut, pentru fapte de curaj, primele pagini în presa străină. După ani de la evenimentele care i-au făcut celebri, aceștia spun că nu regretă, dar şi că s-au umplut de datorii şi dezamăgiri.
1 /.
Horia Creţan, un bucureştean emigrat la New York, se repede pe scara de incendiu a unui bloc new-yorkez, apucă un copil din braţele unui pompier şi-l resuscitează, sub privirile unui grup de americani picaţi în admiraţie. Ramona Ianuş, o tecuceancă ajunsă la Roma, rămâne într-un metrou contorsionat, minute în şir, alături de italienii prinşi între fiare, pentru a-i linişti. Florin Gavrilă, un bărbat din Capitală mutat la Frankfurt, intervine pe străzile oraşului german când o tânără este înjunghiată, primeşte el pumnii şi lama cuţitului agresorului şi ajunge la spital.
Imaginile astea, cu personajele lor anonime cărora, brusc, li s-au adăugat calificative ca "bun samaritean" sau "înger", au ţinut pagini întregi prin ziare din SUA, Germania sau Italia. Au fost scene care au introdus cuvântul "erou" lângă "român", cam pe acolo unde, în vocabularul străinilor, stăteau poate doar termenii "hoţ" sau "agresor".
Trei eroi
Românii de peste graniţă deveniţi eroi peste noapte în urma unor fapte de curaj au fost ridicaţi în slăvi, însă faima lor, după ce frenezia media a trecut, s-a stins. În urmă au rămas situaţii uneori dramatice.
Florin Gavrilă s-a trezit, în lipsa unei asigurări medicale, cu o datorie de 12.000 de euro la statul germandupă ce a fost internat în urma faptei sale. Vina lui: a fost singurul care a reacţionat la agresiunea ce se petrecea lângă el şi alte zeci de persoane.
Horia Creţan s-a ales şi el după intervenţia din Bronx (VIDEO)cu o factură eliberată de spitalul american, de vreo 600 de dolari, şi cu un gust amar când a văzut cum unii româ