Pretul la care vor fi vandute actiunile OMV Petrom (SNP) in cadrul ofertei publice care a inceput azi si se va incheia la sfarsitul saptamanii viitoare va fi cu 15-20% mai mic fata de nivelul maxim de 0,46 lei/actiune fixat de statul roman, estimeaza analistii de la unele dintre cele mai mari grupuri financiare din regiune.
Un discount similar a trebuit sa ofere investitorilor grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, in cadrul majorarii de capital pe care a derulat-o luna trecuta. OMV a vandut atunci toate actiunile oferite, dar la un pret cu 17% mai redus decat cel maxim anuntat, reusind astfel sa stranga doar 725 milioane de euro fata de cele 900 milioane de euro cat planuia.
Acum, statul roman spera sa obtina 610 milioane de euro pe pachetul de 9,84% din OMV Petrom, dar la discountul de 15-20%, ar insemna ca in final va obtine 520-550 milioane de euro.
“Pretul maxim pe care l-a anuntat statul este unul ok. Nu ar fi ajutat statul roman sa obtina mai mult daca ar fi pus un pret mai mare, pentru ca trebuie tinut cont de nivelul la care sunt actiunile acum. Eu cred ca in final pretul de oferta va fi stabilit cu un discount de 20% fata de pretul maxim, similar ofertei de la OMV”, a declarat Thomas Unger, analist pe piata de petrol si gaze in cadrul Erste Group.
Actiunile Petrom se tranzactioneaza in prezent la Bursa sub pragul de 0,4 lei/actiune, cu circa 15% sub pretul maxim la care statul vrea sa vanda oferta. Un discount de 20% fata de pretul maxim ar insemna o cotatie de 0,368 lei/actiune, cu circa 7% sub pretul de la Bursa.
“Pretul maxim anuntat de statul roman este mai mare fata de estimarile noastre, mai mare fata de pretul actual la Bursa si mai mare decat media pe ultimul an. Eu ma astept ca pretul final sa fie cu cel putin 15% mai jos fata de acest prag maxim”, a mentionat Peter Csaszar, analist in c