În ultimii ai, primul gospodar al celui mai sărac oraș din țară a dat lecții de cheltuit fără noimă banii nerambursabili.
Prima ispravă a primarului Ioan Cozma datează din 2004, când edilul edilul a accesat un proiect de peste 200.000 euo, cu finanțare din fonduri PHARE pentru ridicarea unei fabrici de cărămizi ecologice. La un an dupa demararea proiectului, la Negrești a ajuns însuși Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene în România, pentru a vedea investiția. Însă, în loc de fabrică și utilaje la standarde europene, oficialul avea să descopere cum vestitele cărămirzi ecologice erau chirpici, frâmântați din lut, bălegar și paie de câțiva rromi beneficiari ai Legii 416. Anul trecut, Cozma a fost trimis în judecată de DNA pentru deturnare de fonduri europene, abuz în serviciu și uz de fals, fiind acuzat de un prejudiciu de peste 50.000 euro.
2,6 milioane lei cadou de Crăciun
Edilul a intrat din nou în a atenția procurorilor în urmă cu doi ani, după ce a cheltuit 700.000 euro din fonduri europene, pentru a realiza o groapă ecologică pentru depozitarea deșeurilor ecologice. Cum toți banii au intrat în cont Primăriei Negrești, dar proiectul, potrivit constatărilor unei comisii a ADRNE, a fost realizat în proporție de doar 30%, edilul a fost acuzat de deturnare de fonduri europene și, totodată, a trebuit să returneze cei 700.000 euro.
Prejudiciul a fost însă acoperit din fondurile de rezervă a Guvernului. Potrivit Institutului de Politici Pubilce, în 23 decembrie 2010, oraşul Negreşti a primit 2.600.000 lei (peste 600.000 euro) pentru a-și achita o serie de datorii.
Contactat telephonic, Cozma a precizat că nu este vinovat cu nimic, iar singurul lucru care și-l reproșează este că fabrica de cărămizi nu și-a găsit utilitatea. „Din păcate, rromii au muncit doar un an la acea fabrică, apoi nu au mai venit. Astfel, aș putea spune acu