Statul român a acordat despăgubiri cu acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) către foştii proprietari reprezentând 17,8% din capitalul FP în acest an. Mare parte din acţiunile acordate drept despăgubire au ajuns pe mâinele fondurilor străine de investiţii, care şi-au consolidat poziţia în acţionariatul FP.
Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este statul român, care prin Ministerul Finanţelor Publice deţine 18,9% din capital la finele lunii iunie. Înainte de listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti pe 25 ianuarie, participaţia statului era de 36,79%. Pachetul de 17,8% din capitalul FP (respectiv 2,45 miliarde de acţiuni FP) cedat de stat către foştii proprietari valorează circa 1,2 miliarde de lei (285 mil. euro).
Odată cu listarea însă, foştii proprietari au putut să îşi vândă pachetele de acţiuni primite drept despăgubire, principalii cumpărători fiind fondurile străine de investiţii. Înainte de listare, fondurile străine de investiţii nu deţineau mai mult de 15% din FP şi au ajuns la 27% din FP la finele lunii iunie.
Creşterea accentuată a prezenţei fondurilor străine în acţionariatul FP este strâns legată de preţul mic la care se tranzacţionează acţiunea FP comparativ cu activul net, între cei doi indicatori existând un discount de peste 50%. Deşi preţul acţiunii FP este sub valoarea la care le-au fost acordate despăgubirile, foştii proprietari au ales să vândă din acţiuni după ce au aşteptat ani la rând să îşi încaseze compensaţiile.
Înainte de listare, foştii proprietari şi alte persoane fizice române controlau circa 33% din FP şi au ajuns la 37% din FP la finele lunii iunie.
Printre foştii proprietari se regăseşte cel mai mare acţionar privat, respectiv Georgia Palade van Dusen, strănepoata fostului industriaş interbelic Nicolae Malaxa, care controlează 6,68% din FP.
În acţionariatul FP se mai regăsesc şi f