Astăzi începe sezonul raportărilor financiare din SUA, cea mai mare economie a lumii, care pot să influenţeze şi evoluţia acţiunilor de pe Bursă în măsura în care aşteptările investitorilor nu sunt în conformitate cu rezultatele companiilor.
Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 0,49%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă apatică. "Impactul pozitiv al măsurilor de stabilizare macroeconomică şi păstrarea în parametrii conveniţi cu instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană au fost deja incluşi în aşteptările pieţei înainte ca o a doua agenţie de rating să confirme aceste progrese. Impactul pozitiv suplimentar se va vedea, gradual, în timp dacă şi conjunctura generală a pieţelor de capital va permite", a declarat Florin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank.
Piaţa a deschis şedinţa de vineri în creştere uşoară, însă după primele două ore cotaţiile celor mai multe acţiuni au revenit în jurul nivelurilor de la finalul sesiunii precedente.
După ora 15:30, odată cu publicarea unor date cu mult sub aşteptări despre piaţa muncii din SUA, pieţele externe au început să scadă, influenţând negativ şi bursa de la Bucureşti.
Directorul de tranzacţionare al Carpatica Invest, Adrian Ciudin, consideră că tranzacţiile cu majoritatea acţiunilor au fost realizate de mici investitori, care se bazează mai mult pe "sentiment" decât pe date fundamentale şi fac plasamente pe perioade scurte de timp.
"Jucătorii de calibru sunt pe acţiuni gen BRD, Petrom şi Fondul Proprietatea, unde sunt şi volume mari. În rest, piaţa este dominată de speculatori care merg mai mult pe sentiment şi nici aceştia nu sunt mulţi, deoarece suntem într-o perioadă de vacanţă. Micii investitori nu intră pentru portofoliu, pe termen lung, ci intră azi şi ies peste o săptămână. Dacă în piaţă erau mai mulţi investitori, cred că vedeam mişcă