Sute de roboţi de toate mărimile s-au adunat în săptămâna 5-11 iulie în Turcia, pentru a participa la campionatul mondial RoboCup. Nu este vreun scenariu de Transformers, dar nici nu e vorba de vreo glumă. Organizatorii sunt hotărâţi: scopu final este "terminarea" fotbalului jucat de oameni. Data-limită a fost fixată pentru 2050, atunci când o echipă formată din roboţi humanoizi, sută la sută autonomi, ar urma să fie pregătită pentru a învinge campioana mondială FIFA.
Până atunci, RoboCup 2011 apare mai degrabă ca un eveniment la care părinţii pot să-şi aducă puştii pasionaţi de calculatoare. Cinci competiţii au adunat în Turcia echipe de IT-işti şi roboţi din China, Japonia, Iran, Malaezia şi Pakistan sau Germania, Marea Britanie şi Portugalia. A fost loc pentru toată gama de fotbal-controlat-de-inteligenţe-artificiale: de la simulări pe calculator în 2D şi 3D, la roboţi de până la un metru înălţime care pasează, fug şi şutează la poartă.
România, cu roboţi 2D
În Simulation League - ceva asemănător cu jocurile Football Manager sau FIFA Manager, pentru cunoscători! -, participanţii au adus cu ei softuri care au generat pe ecrane imense echipe de fotbal în 2D, acei "bumbi" de la primele versiuni de FM, sau formaţii de roboţi vizibile în 3D. La întrecerea 2D a fost prezentă în o echipă din România, COMPA-IT.
În Small Size League, Middle Size League şi Standard Platform League, roboţii au ieşit de pe ecran şi au prins viaţă pe teren. Cei mici, asemănători unor turnuri de jetoane de poker, făceau din fotbalul lor un fel de tetris cu mingea. Cei mijlocii, mini-turnicheţi pe roţi, aduceau aminte de ediţia celebrei emisiuni Top Gear în care Jeremy Clarkson şi colegii săi s-au apucat să joace fotbal cu maşini. Însă roboţii de la categoria "standard" au oferit motive să fie luaţi în serios. De mărimea unor roboţi de jucărie, "fotbaliştii" produşi de f