Ciclul „Vârstele peliculei“ al autorului român a fost inclus în selecta listă a „Celor mai bune cărţi de film din lume“. Pentru criticul în vârstă de 80 de ani, este încununarea unei cariere prestigioase şi a unei pasiuni concretizate în numeroase cărţi şi emisiuni de televiziune.
Selecta listă a „Celor mai bune cărţi de film din lume"cuprinde 112 cărţi din 27 de ţări şi a fost realizată de un juriu internaţional independent, la solicitarea Polish Filmmaker Association (PFA), cu sprijinul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). „The Best Books on Film" se doreşte un instrument de lucru al criticii de film adresat industriei editoriale. Astfel, PFA şi FIPRESCI urmăresc să impună în colecţiile de cinema ale editurilor acele cărţi considerate esenţiale de breaslă. Este pentru prima dată de la iniţierea conceptului, în 2008, când un autor român pătrunde în această „elită" a criticilor şi istoricilor de film.
O muncă de-o viaţă
Faptul este important şi pentru că scenariul filmului „Restul e tăcere" este scris de regizorul Nae Caranfil, fiul criticului de film, plecând de la paginile tatălui său despre geneza filmului din 1912 „Indepedenţa României". Acestea se află în volumul „În căutarea filmului pierdut", din 1988. Povestea realizării primului lungmetraj al cinematografiei româneşti este reluată de Tudor Caranfil în primul volum al seriei sale „Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei", republicat în aceste zile de Polirom, într-o a doua ediţie adnotată şi adăugită.
Proiectul editorial „Vârstele peliculei" (titlu pe care-l purta şi emisiunea sa de educaţie cinematografică de la Televiziunea Română, realizată în anii '70 şi reluată la începutul anilor '90) a fost lansat de Tudor Caranfil în anii comunismului. Cele patru volume au apărut în anii '80, iar ultimul în primii ani de postcomunism. Acum, cărţile s