Matematic, cei 90.000 de liceeni care au luat Bac-ul anul acesta ar putea deveni studenţi. 63.000 de locuri sunt gratuite şi 30.000 sunt cu plată. Facultăţile de Drept, Medicină şi Jurnalism sunt printre puţinele la care se mai susţine examen. La restul se intră pe bază de dosar.
La fel ca în ultimii ani, Ministerul Educaţiei a aprobat pentru următorul an universitar aproximativ 60.000 de locuri subvenţionate de la buget în universităţile de stat din toată ţara. Partea leului revine, ca de obicei, Capitalei: din totalul de 63.000 de locuri pentru noii studenţi, nu mai puţin de 17.000 revin universităţilor bucureştene. Prea multe, dacă ţinem cont că doar aproximativ 10.000 de absolvenţi de liceu au luat Bacalaureatul în sesiunea care s-a încheiat recent. În plus, universităţile de stat creează anual şi un număr destul de ridicat de locuri cu taxă, în general cam jumătate din ceea ce subveţionează Ministerul de resort. În aceste condiţii, chiar dacă toţi elevii bucureşteni cu Bac-ul luat s-ar înscrie la facultate, tot nu s-ar putea ocupa toate locurile la buget şi niciunul dintre cele cu taxă.
Citiţi şi:
Admitere la facultate 2011 în Zalău
Cluj: Mii de absolvenţi se pregătesc de admiterea la facultate. Vezi locurile puse la bătaie şi condiţiile de înscriere
Îşi pun speranţa în a doua sesiune
Situaţia s-ar putea dovedi dramatică în acest an pentru universităţi din două motive: în primul rând, pentru că mulţi dintre liceenii bucureşteni cu note mari la Bac vor pleca la studii în Occident. În plus, aproape toţi banii colectaţi din taxe (peste 80%) mergeau către salariile profesorilor universitari. Aceştia din urmă îşi vor vedea veniturile mult diminuate, dacă locurile cu taxă nu se vor ocupa.
Universităţile mari, care au încasat în ultimii ani milioane de lei din taxele colectate de la studenţi, îşi pun acum toate s