Cele mai multe dintre modificări îi privesc în mod direct pe contribuabili
Prin intermediul Legii 126/2011 care a intrat în vigoare luna trecută, a fost modificat Codul de Procedură Fiscală. Cele mai multe dintre modificările efectuate îi privesc în mod direct pe contribuabili şi ating puncte diverse din Cod precum obligaţiile fiscale în cazul sediilor secundare, plata impozitului pe venitul din salariu, depunerea declaraţiilor în mediul online sau înregistrarea fiscală a sediilor secundare, potrivit Fiscalitatea.ro.
Se revine la plata impozitului pe venitul din salarii la sediul secundar înregistrat fiscal
Printre modificările aduse Codului fiscal, se regăseşte şi cea prin care se revine la plata impozitului pe venitul din salarii la sediul secundar înregistrat fiscal. În ceea ce priveşte plata obligaţiilor fiscale în cazul contribuabililor care au sedii secundare, modificarea efectuată asupra art. 26 alin. (2) obligă sediul secundar (plătitor de impozit) să se înregistreze fiscal ca plătitor de salarii şi de venituri asimilate salariilor. O altă modificare a fost adusă art. 34 care reglementează acum competenţa pentru înregistrarea fiscală a sediilor secundare că plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor şi care, potrivit legii, revine organului fiscal în a cărui rază teritorială se află situate acestea.
Art. 114 alin. (6) menţionează în prezent că cererea de corectare poate fi depusă sub sancţiunea decăderii în termen de 5 ani, nu în termen de 1 an, cu precizarea că termenul începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a efectuat plata. Articolul următor care priveşte ordinea stingerii creanţelor se modifică astfel încât obligaţiile fiscale principale sau accesorii se sting în ordinea vechimii, precizându-se şi faptul că, în cazul stingerii creanţelor fiscale prin dare în plat