Situaţia statelor din Europa Centrală şi de Est este în general mai bună decât media statelor din UE, astfel că problemele Greciei pot afecta doar marginal regiunea, spune Ronald Schneider, administrator în cadrul Raiffeisen Capital Management. Totuşi, România şi Bulgaria ar putea face excepţie, două mari bănci greceşti având o prezenţă considerabilă în aceste ţări.
"În timp ce Grecia - şi odată cu ea stabilitatea euro - se află într-un fel de luptă de supravieţuire, cea mai mare parte a ţărilor din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi spre exemplu Polonia sau Republica Cehă, dispun de o bază economică solidă", explică Ronald Schneider, administratorul fondurilor de investiţii din Europa de Est în cadrul Raiffeisen Capital Management.
Ungaria, care în urmă cu doi ani se afla şi ea la limita falimentului, a avut posibilitatea şă-şi pună în ordine finanţele publice, graţie ajutoarelor financiare de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi a măsurilor proprii de consolidare bugetară (condiţie impusă de finanţatori) - prezentând - în ciuda datoriei publice mari (80% din PIB) - chiar un excedent bugetar. România şi Ucraina au reuşit şi ele să-şi amelioreze datele fundamentale în decursul ultimilor doi ani, astfel încât acum situaţia statelor din Europa Centrală şi de Est este în general mult mai bună decât media statelor UE.
Schneider subliniază că împrumuturile în monedă străină continuă să reprezinte un punct slab, însă situaţia ar putea în curând reveni la normal ca urmare a diverselor măsuri, cum ar fi iniţiativa de la Viena (prin care băncile străine şi-au armonizat practicile în cazul creditelor din Europa de Est) pentru a menţine lichiditatea pieţei.
Dependenţă marginală faţă de Grecia
Unul din factorii esenţiali pentru stabilitatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est îl reprezintă interdependenţa economică marginală a acestor