O analiză a Centrului de Sănătate Mintală Slatina relevă că adolescenţii îşi doresc să moară mai repede decât părinţii. Astfel, 4-5 adolescenţi din judeţul Olt încearcă în fiecare săptămână să-şi pună capăt zilelor.
Tot mai mulţi adolescenţi din judeţul Olt aleg să îşi încheie socotelile cu viaţa deşi nici nu au intrat bine în “malaxorul” acesteia. Specialiştii de la Centrul de Sănătate Mintală (CSM) din cadrul Spitalului Judeţean Slatina sunt luaţi prin surprindere de numărul tot mai mare de adolescenţi care încearcă diferite metode pentru a-şi pune capăt zilelor. Mai exact, adolescenţii de până în 18 ani au ajuns în mod uimitor să îi întreacă pe adulţi în “topul tentativelor de suicid”. Toate statisticile specialiştilor sunt acum date peste cap de noua realitate: tineri care nici nu au împlinit vârsta majoratului se simt inutili şi plictisiţi de viaţă.
Televizorul, sursă de inspiraţie
Personalul C.S.M Slatina a identificat cauzele posibile ale noii realităţi înfiorătoare. În afară de motivele devenite deja tradiţionale, respectiv provenienţa din familii dezorganizate, neînţelegerile cu părinţii sau eşecurile sentimentale, în peisaj au apărut lucruri relativ noi.
“Consumul de etnobotanice este ceva tot mai des întâlnit printre adolescenţii ce încearcă să se sinucidă. Importante sunt şi sentimentele generate de plecarea părinţilor la muncă peste hotare şi abandonarea adolescenţilor în grija rudelor. Anturajul continuă să aibă rolul său major în tentativele de sinucidere, dar tot mai influent este televizorul, care, prin ştirile violente, sugerează tot felul de idei”, a afirmat dr. Ion Brătoi, medic psihiatru şi şef al Centrului de Sănătate Mintală din Slatina.
Datele CSM Slatina arată că, săptămânal, 4-5 adolescenţi încearcă o metodă diferită pentru a se sinucide, faţă de 5-6 adulţi câţi sunt înregistraţi cu acelaşi derapaj psihic î