Preţul legumelor şi fructelor a scăzut semnificativ luna trecută, cu valori cuprinse între 2% şi 12%. Preţul cartofilor s-a redus în iunie cu peste 11 procente. Cu mai puţini intermediari, preţurile legumelor şi fructelor ar fi însă şi mai mici, iar producătorii agricoli ar ieşi în avantaj, declară la RFI preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae.
Ştefan Nicolae (Agrostar) a explicat la RFI de ce impun intermediarii propriul preţ în piaţă. "Cauza principală a scăderii preţului este legată de puterea de cumpărare. Asistăm de mult timp la măsuri de austeritate, care au afectat puterea de cumpărare a cetăţeanului, iar pe fondul creşterii ofertei", preţurile au scăzut, spune Ştefan Nicolae, adăugând că "avem o ofertă consistentă din partea legumicultorilor, avem şi importuri care încă se menţin la un nivel destul de ridicat".
Micii producători, în dezavantaj
"Producătorii noştri sunt foarte afectaţi. La tomate, de pildă, săptămâna trecută, colegii din Olt vindeau cu 0,5-0,6 lei/kg, preţ la producător. De aici, se intră pe filiera intermediarilor, ajungând la 1 leu, 1,5 lei pe piaţă. Oferta fiind foarte mare, intermediarii forţează şi impun anumite preţuri", explică Ştefan Nicolae.
"Nenorocirea mare este că producătorii noştri nu au acces la pieţe. Probabil am cumpăra legume mult sub preţul pieţei acum. Un producător care le vinde direct de acasă, din solar, le-ar oferta poate (roşiile–n.r.) la 0,8-0,9, poate 1 leu, ceea ce ar fi un preţ mult mai bun pe piaţă. Dar din păcate, piaţa este dominată de foarte mulţi intermediari", continuă şeful Agrostar.
Negocieri stângace între micii producători şi intermediari
"Producătorii noştri suferă la capitolul organizare", explică Ştefan Nicolae, vorbind despre formule de asociere între micii producători, rarisime în prezent, "investiţii în depozite, în sistemul de colectare".