Trandafirii nu sunt renumiţi doar pentru mirosul lor fin sau pentru că reprezintă cadoul ideal pentru orice femeie. Sunt cunoscuţi şi pentru produsele delicioase care se pot realiza prin procesarea lor. Nişte făgărăşeni au descoperit acest lucru şi au reuşit să facă astfel bani frumoşi. Este şi cazul unei familii din Ucea care şi-a înfiinţat în urmă cu un an o plantaţie de trandafiri. Deşi membrii familiei îşi petrec aproape toată ziua în plantaţie, ei spun că merită: că satisfacţia este deplină. Atât cea estetică, dar şi cea materială.
Afacere de familie
Dacă majoritatea agricultorilor din Ţara Făgăraşului sunt în această perioadă ocupaţi cu stropitul cartofilor, nu este şi cazul fraţilor Florea din Ucea de Sus. Ei tocmai au cules o recoltă bogată de petale de trandafiri şi aşteaptă o alta. Astfel, în Ucea de Sus printre locurile întinse plantate cu cartofi se zăresc câteva straturi cu nu mai puţin de 1200 de butaşi de trandafiri, din două soiuri israeliene.
„După cum vedeţi, avem o plantaţie pe o suprafaţă de 2000 de metri pătraţi de trandafiri pentru dulceaţă, o afacere de familie, a soţului meu şi a fratelui meu. Nu ne ocupăm de mult timp, este o plantaţie tânără. Am început anul trecut şi a fost destul de dificil. Atunci am început să procesăm, am căutat reţete, putem spune că ne-am iniţiat în tot ceea ce înseamnă cultura trandafirului“, a spus Nicoleta Florea.
De la livadă cu meri, la trandafiri
Iniţiatorul acestei afaceri a fost chiar tatăl celor doi fraţi care şi-a propus ca după pensie să îşi înfiinţeze o plantaţie de meri. „Demult am vrut să fac această livadă. Am reuşit în final să comasez acest teren şi l-am plantat cu pomi. Apoi am luat legătura cu oameni de specialitate, pentru că nu ştiam nimic despre pomi. Am adus ingineri de la Vâlcea care m-au învăţat tot ceea ce înseamnă o livadă de meri. Apoi a