Statisticile poliţiştilor au arătat că judeţul nostru are o evaziune fiscală specifică. În timp ce în alte oraşe predomină contrabanda cu alcool şi tutun, la Braşov agenţii economici s-au „orientat" către domeniul agroalimentar, contrucţii, forţă de muncă sau turism.
Ca urmare a Hotărârii CSAT nr.69/2010 s-au stabilit nouă domenii prioritare, la nivel naţional, de acţiune şi constatare a evaziunii fiscală. Totuşi, în urma cazurilor cu care s-au confruntat, poliţiştii din structurile de investigare a fraudelor au constatat că judeţul Braşov are o evaziune fiscală specifică.
În timp ce în alte judeţe predomină contrabanda cu ţigări şi alcool, la Braşov evazioniştii sunt, majoritatea, din domeniul construcţiilor, cel agroalimentar, forţa de muncă, turism şi material lemons.
Cei mai mulţi comit evaziunea fiscală prin ascunderea sursei impozabile, adică prin nedeclararea activităţilor întreprinse. De exemplu, în construcţii, firmele construiesc sau amenajează locuinţe, încasează un acont, dar nu îl înregistrează în contabilitate.
În ceea ce priveşte piaţa tranzacţiilor imobiliare, perioada de boom a fost între 2008 şi 2010, când zeci de persoane au vândut terenuri peste echivalentul a 35.000 de euro şi nu au plătit TVA-ul aferent la stat.
Comercianţii nu-şi declară marfa
Nici proprietarii de pensiuni nu fac excepţie, mai ales cei din zona Bran-Moeciu sau Sâmbăta, care nu declară activităţile de cazare sau de prestări servicii. Pe lângă dosare penale, poliţiştii au aplicat şi amenzi şi au confiscat sumele de bani obţinute ilegal.
Evaziune fiscală se produce şi în domeniul agroalimentar, unde comercianţii nu declară ce bunuri scot la vânzare sau declară o cantitate mult mai mică decât cea reală.
Evaziunea fiscală în domeniul forţei de muncă este axată pe munca la negru şi reţinerea de către angajatori a contribuţiilor la asigur