Mutarea incendiară făcută săptămâna trecută de Victor Ponta la vârful organizaţiei Bucureşti a PSD, prin diluarea influenţei lui Marian Vanghelie într-un larg consiliu de coordonare, va fi chiar mai interesantă pentru USL decât pentru PSD. Am să mă justific.
Marginalizarea "antigrămăticului" de serviciu de la sectorul 5 constituia de multă vreme, pentru Ponta şi pentru cortegiul de inamici ai lui Vanghelie din partid, o datorie de onoare.
Între timp, pe lângă "onoare" şi odată cu evoluţia lucrurilor, noua conducere a PSD a introdus şi alte variabile, să le zicem pragmatice, în rezolvarea ecuaţiei care avea să ducă la izolarea primarului nepereche.
Există, într-adevăr, o răfuială personală Ponta-Vanghelie, cu schimburi anterioare de replici elocvente pentru a eticheta relaţia drept precară. Dar există neînţelegeri majore între Vanghelie şi echipa lui Ponta pe chestiuni şi mai concrete, cum ar fi, spre exemplu, strategia socialiştilor pentru Capitală la alegerile din primăvară.
Cert este că tentativa lui Victor Ponta, de a da semnalul mazilirii lui Marian Vanghelie, nu printr-o mişcare directă, ci printr-o controversată suplimentare a gărzii la organizaţia Bucureşti, arată că disputele din partid sunt suficient de mari, dar şi de pătimaşe, pentru a justifica declanşarea unei furtuni când nimeni din anturajul liderului PSD nu pare să deţină o prognoză corectă a direcţiei vântului şi a pagubelor care vor fi.
În disputa cu primarul de la sectorul 5, preşedintele PSD a făcut până acum numai dovada nerăbdării. Cum, însă, scandalul de la organizaţia Bucureşti abia a început, iar timpul trece şi alegerile locale se apropie, este foarte probabil ca riscurile electorale la care Ponta expune partidul, în perioada sensibilă ce va urma, să depăşească beneficiile declanşării unui război căruia nu i s-a pregătit în prealabil şi terenul.
Oricum, ave