După lungi discuţii şi numeroase proteste, flashmoburi, dar şi campanii pe Internet, Timişoara a decis soarta câinilor comunitari. Primăria oraşului va semna în această săptămână un parteneriat cu ONG-urile care susţin sterilizarea câinilor comunitari şi demarează campania de sterlizare.
Conform legii aprobate de Guvern, Consiliile Locale au dreptul să decidă singure cum să scape de câinii comunitari. Primăria din Timişoara s-a decis să spijine o soluţie europeană şi va semna în această săptămână un protocol cu ONG-urile care s-au luptat împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân. “Sterilizarea este una din soluţii, dar trebuie să se înţeleagă că animalele bolnave şi agresive vor trebui eutanasiate. Vom scăpa de câini, dar e un proces lent. Legea este destul proastă, pentru că ar fi trebuit să fie măcar regională sau judeţeană. Altfel, din zonele periurbane ar putea să vină în continuare câini, iar noi lucrăm degeaba”, a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei.
Vezi galerie foto de la ultimul târg de adopţii căţei
În mod normal, o sterilizare costă între 200-400 de lei, însă pentru campania care va demarar va exista un preţ special, în jur de 80 de lei şi se vor face în cabinetele veterinare partenere şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole.
Eutanasierea nu era o soluţie
Reprezentanţii ONG-urilor nu ştiu încă câţi câini vor avea de stelizat, însă declară că vor începe cu animalele aflate în curţile firmelor, fabricilor, a şcolilor, ale diferitelor instituţii şi de pe şantiere. “Eutanasierea nu avea niciun avantaj. Este cea mai costisitoare. Plus că este o metodă barbară, care nu se mai practică în ţările civilizate. Este utopică pentru că prinderea tuturor străzilor este imposibilă. În România abandonul este un fenomen de amploare. Sterilizarea tratează cauza şi efectul şi conduce la dispariţia pe c