Potrivit Reuters, un reprezentant a Băncii Centrale Europene a declarat publicaţiei Die Welt că Mecanismul European de Stabilitate nu ar putea asista financiar o prăbuşire a economiei italiene.
Odată ce apele s-au liniştit momentan în Grecia, atenţia se îndreaptă către Italia, iar datoria de 171 miliarde de dolari arată că statul se apropie de colaps dacă nu se vor implementa rapid măsuri drastice de austeritate.
Cum a ajuns a patra economie a Uniunii Europene în acest stadiu?
· Numărul ridicat al micilor afaceri de familie determină o prezentă redusă a femeilor pe piaţa forţei de muncă (numai 51,6% dintre italience lucrează). Forţa de muncă nu este, în consecinţă, una mobilă, iar angajările se fac rar. În prima parte a acestui an, 28,8% dintre italienii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 nu lucrau.
· Marile companii sunt puţine la număr şi au prezenţă redusă în sectorul chimic, farmaceutic şi alimentar.
· Cheltuielile publice au reprezentat 51,7% din PIB în 2009.
· Potrivit unui studiu Doing Business, deschiderea unei afaceri în Europa ridică cele mai mari probleme în Italia şi în Grecia.
· Energia electrică are cel mai ridicat cost din U.E., conform Energy.eu.
· Turismul este un sector tot mai neglijat în Italia, potrivit ITALY Magazine.
· Evaziunea fiscală este la ordinea zilei, de aceea statul italian trebuie să plătească până la 100 de miliarde de dolari anual ca să suplinească pierderile financiare (The Economist)
· Banca Mondială a anunţat o creştere anuală de sub 4% a Italiei, valoare neschimbată din 1988.
· Datoriile publice de stat reprezintă 120% din PIB.
· Acţiunile celor mai importante bănci italiene se află în scădere, înregistrând valori cu 27% mai mici încă de la începutul acestui an, potrivit Wall Street Journal