Băncile de talie mică şi medie dau semnalul redeschiderii luptei pentru atragerea de bani de la clienţi prin dobânzi mari la depozite, în timp ce băncile mari încearcă tocmai să le reducă, pentru a-şi proteja profitabilitatea.
Reapar astfel pe piaţă dobânzi de 7,5%-7,75% pe an la lei şi de 4% pe an la euro, care păreau să fie intrate în istorie la începutul verii, atunci când toţi bancherii se concentrau pe vânzarea de credite, iar scăderea costurilor la care banii sunt atraşi şi plasaţi era o prioritate.
Acum îşi spun cuvântul turbulenţele de pe pieţele internaţionale, care fac ca lichiditatea să fie din nou în vârful listei priorităţilor bancherilor.
Cea mai recentă mişcare vine de la Bancpost, o bancă de top zece controlată de grupul elen Eurobank, care cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate a venit cu o ofertă de depozite pe patru luni cu dobânzi de 7,5% pe an la lei, respectiv 4% pe an la euro.
"Decizia de a apela la produse de economisire poate părea un lucru de importanţă cotidiană pentru cei mai mulţi. Pentru noi însă este un motiv să recompensăm responsabilitatea (...)", spune Kyriakos Xydis, vicepreşedinte al Bancpost pe retail. De altfel, şeful grupului Eurobank le-a spus recent acţionarilor că până în 2012 toate subsidiarele grupului trebuie să devină independente din punctul de vedere al finanţării.
Şi Millennium Bank, un jucător de talie mică controlat de grupul portughez Millennium BCP, plăteşte dobânzi de 7,5% pe an clienţilor care au depozite de peste 100.000 de lei. Dobânda urcă şi la 7,75%, dacă depozitul este constituit prin internet-banking.
În condiţiile în care nivelul dobânzii efective încasate de client este afectat de impozitul de 16%, două bănci cu acţionariat elen au ales să promoveze nivelul dobânzii brute. Banca Românească şi Alpha promovează astfel depozite cu o dobândă brută d