Statul lanseaza luni cea maimare oferta de actiuni din istoria Bursei de Valori Bucuresti. Peste 5,57miliarde de titluri Petrom vor fi scoase la vanzare timp de douasaptamani, pana la 22 iulie.
Actiunile vor fi alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si alta de 15% pentru micii investitori. In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare, primand pretul de subscriere si, ulterior, fiind luat in calcul si ordinea in care s-au introdus ordinele.
Subscrierile valide vor fi aranjate in ordinea descrescatoare a preturilor prezentate de investitori, iar ordinele care au acelasi pret vor fi aranjate in functie de momentul introducerii ordinelor.
"Oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, au fost subscrise in mod valabil minimum 80% din actiunile oferite, la un pret de oferta determinat conform prospectului", se arata in anuntul de vanzare.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a avizat un pret maxim de oferta de 0,46 lei pe actiune, mai mare cu 15% decat cotatia pietei. Investitorii pot subscrie minim cate 3.000 de actiuni OMVPetrom.
Daca tot pachetul de actiuni scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro).
Operatiunea este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities. Consortiul a fost selectat la inceputul lunii aprilie.
Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea (FP) detine 20,11% din actiuni.
In urma ofertei de vanzare, participatia Ministerului Economiei se va reduce la 10,79% din titluri.
De ce isi limiteaza statul castigu