În timp ce presa flutură chiloţii politicienilor, ştiri grave rămîn fără efect. Vînzarea unui pachet consistent de acţiuni pe care statul îl deţine în Petrom este una dintre cele mai stupide decizii (după vînzarea iniţială a unei treimi, făcută măcar cu scop de politică externă). Problema nu e că presa n-ar da ştirea (o dă zilnic), ci că o discută dintr-o veşnică perspectivă, acel neoliberalism de cîrciumă de care m-am săturat. Presa moare şi pentru că e toată de dreapta, prefer să cred asta.
Avem deja o istorie de abuzuri făcute de benzinari cu preţurile, avem bănuieli de preţuri cartelate, avem chiar ştiri despre descoperirea unor noi zăcăminte de gaz. Şi, logic, ce decizie luăm? Să mai vindem 10 procente. Titlurile în presa noastră de business sau generalistă: se dă un avînt bursei, iar statul face bani, statul ar putea obtine 600 de milioane (toţi par hipnotizaţi de o sumă totuşi ridicolă faţă de nevoi), vînzarea este transparentă, pe bursă! Uau! Şi alte asemenea gogomănii. Nimeni nu întreabă sau nu explică DE CE. Pînă şi premierul spune CUM se va face şi cam atît. Nimeni nu întreabă ca filologu’: am tot luat bani de la FMI, avem leu “tare” etc., de ce vindem? de ce slăbim statul? Geoană a avut o intervenţie bună pe tema asta. PSD nu i s-a alăturat ferm în protest.
Să mai amintim cît de lină a fost colaborarea statului cu zona corporatistă în ultimii 10 ani? Preşedinta Petrom e, de altfel, şi membră în boardul Consiliului Investitorilor Străini, cei care au făcut lobby pentru schimbarea Codului Muncii şi cărora le-a ieşit de minune.
Vă recomand şi un text al lui Stiglitz publicat de România liberă în care omul ne predă iar şi iar ABC-ul gîndirii economice de criză. Nu mai privatizaţi în prostie, nu mai “austerizaţi” în prostie, faceţi strategii pentru economie şi toate celelalte:
Cu Grecia şi alte state în criză, reţeta zilei constă pur