Concesionarea terenurilor aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului constituie în continuare o sursă de bani pentru toate partidele aflate la guvernare Înfiinţată prin Legea nr. 268/2001, ca instituţie de interes public în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădu-rilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), Agenţia Domeniilor Statului (ADS) are ca atribuţie principală administrarea terenurilor cu destinaţie agricolă aparţinând proprietăţii private a statului. Încă de la înfiinţare, ADS, locul unde se aranjau contractele de concesiune a mii de hectare de terenuri agricole din întreaga ţară, a constituit o sursă consistentă de venituri pentru partidele aflate la putere, dar şi pentru persoanele care s-au aflat la conducerea instituţiei în această perioadă. Că acolo s-au derulat afaceri necurate, o demonstrează faptul că, din cei cinci preşedinţi care au condus ADS din 2001 până în 2011, trei sunt fie cercetaţi, fie judecaţi penal, iar unul, şi anume, Daniel Drăgan, este chiar condamnat, pentru diferite fapte penale, săvârşite în perioada în care s-a aflat la conducerea instituţiei.
Astfel, Vasile Cristinel Candet, primul director al ADS începând cu anul 2001, împreună cu Mihai Ciobanu, şef Direcţie urmărire contracte de la ADS, au fost trimişi, în mai 2008, în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Aceştia sunt judecaţi pentru grave infracţiuni de corupţie comise în arendarea Insulei Mari a Brăilei baronul PSD Culiţă Tărâţă. Procesul a fost tergiversat şi blocat prin tot felul de metode procedurale, la limita legii, până i s-a pierdut urma.
Al doilea şef al ADS, Corneliu Popa, succesorul lui Candet, face la rândul său obiectul mai multor dosare penale. De exemplu, în decembrie 2007, Serviciul Teritorial Antico-rupţie Oradea a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Maria Schutz, manager al mai multor societăţi comerciale