Împrumuturile ţărilor aflate în dificultate vor fi mai flexibile. Iată decizia miniştrilor de Finanţe ai zonei euro luată luni seară la Bruxelles. Participarea actorilor privaţi la un nou plan de finanţare a Greciei este mai departe în dezbatere, întrucât reuniunea nu a adus niciun rezultat.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Împrumuturi pe perioade mai lungi şi dobânzi mai joase, iată cum va fi modificat modelul ajutorului pe care economiile europene aflate în dificultate îl vor primi în viitor.
Aceasta este o veste bună pentru Grecia, pentru care alte scenarii suplimentare sunt luate în calcul, iar unul dintre acestea va trebui să fie adoptat până la sfârşitul lunii iulie.
Scenariile pentru criza din Grecia
Primul priveşte o eventuală "acumulare" a datoriilor Greciei cu o scadenţă finală în 2014. Al doilea ar fi răscumpărarea de către statul grec al unui pachet de obligaţiuni. Al treilea propune un schimb de obligaţiuni existente contra altora, care ar trebui plătite mai târziu.
Participarea sectorului privat la un nou plan de finanţare, participare stabilită deja de liderii europeni este respinsă pentru moment de Banca Centrală Europeană. Este Grecia solvabilă?
Implicarea doar parţială a sectorului public în finanţarea Greciei ar fi o recunoaştere implicită a faptului că ţara nu este solvabilă şi nici nu va fi, pe termen mediu.
Aceasta va împiedica Banca Centrală Europeană să cumpere obligaţiuni emise de Grecia, de unde şi refuzul băncii de a accepta soluţia.
Atena beneficiază acum de un împrumut de 110 miliarde de euro şi iată că deja altul se pune pe picioare, în condiţiile descrise, acesta va fi în valoare probabilă de 100 de miliarde de euro.
Între timp, zona euro refuză să vorbească despre recunoaşterea faptului că Grecia s-ar afla în deficit de plată, fie e