Statul va continua sa se imprumute semnificativ de la banci, dupa ce in prima jumatate din 2011 a luat 30 miliarde de lei (peste 7 mld. euro) de la bancheri. Insa, mai grav este ca Ministerul Finantelor continua sa se imprumute pe termen scurt, adica sa rostogoleasca datoriile acumulate in trecut, cand notiunea de restructurare inca nu se afla in discursul guvernantilor.
Ministerul Finantelor a emis titluri de stat in lei in valoare de circa 30 miliarde de lei in prima jumatate din 2011, iar estimarile arata ca va imprumuta de la banci inca pe atat pana la finalul acestui an. Astfel, bilantul de la finalul lui 2011 ne va arata, cel mai probabil, ca statul a imprumutat 60 miliarde de lei de la bancheri, adica este 14 miliarde de euro (la un curs mediu de 4,15 lei/euro).
Autoritatile romane se imprumuta din ce in ce mai mult, iar povara datoriei nu este tocmai usoara, mai ales ca majoritatea imprumuturilor sunt pe termen scurt.
„Chiar daca Ministerul Finantelor nu a emis mai multe titluri de stat pe termen lung decat pe termen scurt, a reusit totusi sa emita mai multe obligatiuni decat in trecut. Practic, prin aceasta s-a reusit marirea maturitatii medii, ceea ce este o evolutie pozitiva. Este de asteptat ca evolutia sa continue, insa in continuare se va emite un volum mai mare in titluri de stat pe termen scurt (sub 1 an) fata de titluri de stat pe termen lung”, considera Nicolaie Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.
El este de parere ce Ministerul Finanterlor a aratat mai multa flexibilitate in 2011 fata de 2010.
„Practic, schimbarea in comportamentul MF a avut loc catre finalul anului 2010, cand a inceput sa plateasca randamente in crestere, dupa ce refuzase acest lucru circa 6 luni”, sustine Chidesciuc.
Finantele refuzau la finalul lui 2010 sa plateasca randamente mai mari de 7% la lei, insa dupa mai mul