De ce a ales statul sa vanda acum circa 10% din Petrom? Exista un cumparator favorizat, care intentioneaza sa puna mana pe pachetul de actiuni? La aceste intrebari, dar si la altele, a raspuns intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro Nicolae Moroianu, director executiv al BT Securities, casa de brokeraj care face parte din consortiul ce intermediaza cea mai mare oferta din istoria Bursei de Valori Bucuresti.
DailyBusiness.ro: Cum comentati opiniile potrivit carora majoritatea actiunilor din oferta ar putea ajunge in mainile unui singur cumparator?
Nicolae Moroianu: Se pot construi diverse scenarii, dar cand le aruncam pe piata cred ca trebuie sa tinem cont de realitati si reguli foarte simple. O prima realitate este aceea ca pachetul oferit spre vanzare este unul minoritar, motiv pentru care detinerea lui nu schimba raportul de forte in interiorul companiei, controlata in continuare de OMV. Investitorii tipici pentru acest tip de pachet sunt de portofoliu, interesati de maximizarea investitiei, si nu investitori strategici, a caror miza este controlul companiei.
DB: Ce alte elemente mai contrazic aceste opinii?
NM: O alta realitate este cea a pretului: daca un singur investitor ar fi interesat sa cumpere un numar foarte mare de actiuni, atunci ar trebui sa fie dispus sa plateasca un pret peste cel al altor investitori. Acest fapt ar maximiza pretul obtinut de vanzator, respectiv de statul roman. Intrebarea este de ce ar cumpara un investitor tot pachetul de 9,8 la suta din Petrom, cand ar fi putut sa isi maximizeze detinerea cumparand actiuni OMV in oferta de acum o luna, de la Viena? Premisa acestei tranzactii este aceea de maximizare a pretului pentru vanzator, dar si de oferire a unui pret care sa aiba sens pentru cumparator.
DB: Dar care ar fi problema daca pachetul de 9,84% ajunge in mainile unui singur cumparator? @