Premierul rus Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că se comportă „ca nişte huligani“ care tipăresc bani şi-i aruncă în întreaga lume. Nemulţumirile faţă de planul americanilor de stimulare a economiei au ajuns şi la Moscova. Programul a presupus tipărirea a 600 de miliarde de dolari în ultimele opt luni.
Măsurile pe care americanii le-au luat pentru a-şi stimula economia au atras o serie de critici la nivel mondial. Cea mai recentă voce care acuză Statele Unite este cea a premierului rus Vladimir Putin. „Din fericire, graţie lui Dumnezeu, sau din nefericire, noi nu tipărim o monedă de schimb folosită ca rezervă valutară. Însă ei ce fac? Se comportă ca nişte huligani, dau drumul tiparniţei şi-i aruncă (banii - n.r.) în întreaga lume, uitându-şi principalele obligaţii", a declarat Putin luni, în cadrul unei întâlniri cu mai mulţi economişti, citat de agenţia de ştiri RIA Novosti. Înainte de Rusia, China şi Brazilia şi-au exprimat nemulţumirea faţă de practicile americanilor.
Comentariile premierului rus vin imediat după încheierea ultimei etape ale programului de stimulare economică demarată de Washington în noiembrie 2010. Programul a fost însă aplicat încă din 2009, pentru a contracara efectele crizei şi a presupus tipărirea şi injectarea în piaţă (prin cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale şi bonuri de trezorerie) a mii de miliarde de dolari. Până la finele anului trecut, americanii „pompaseră" în economie 1.700 de miliarde de dolari în acest fel. Ultimul calup de stimulare economică a presupus tipărirea a 600 de miliarde de dolari din noiembrie până la sfârşitul lunii iunie. Efectele nu au fost însă cele sperate de oficialii americani. Revenirea economică se produce într-un ritm dureros de lent, iar acest lucru se reflectă la nivel mondial.
Rata şomajului în SUA a continuat să crească în iunie, ajungând la 9,2%. În martie, numărul americ