Consiliul Judeţen Alba a iniţiat un proiect destinat punerii în valoare a patrimoniului cultural pentru a familiariza generaţia tânără cu moştenirea culturală locală şi pentru a oferi tinerilor modalități plăcute și instructive de petrecerea a timpului liber.
Intitulat „Patrimoniul de acasă”, proiectul se adresează copiilor şi tinerilor din mediul rural și cuprinde mai multe ateliere de vacanţă: „Cercul micilor iconari”, „Din slovele bunicilor”, „Costumul popular din zestrea strămoşilor”, „Folclor muzical. Cântecele satului” şi „Comunicăm. Citim. Ne jucăm”. Pe parcursul vacanţei de vară, copiii vor putea participa la aceste activităţi, expertizate de specialişti în domeniu şi în pedagogie şcolară, însoţite de materiale de lucru specifice fiecărui atelier, puse la dispoziţie de iniţiatorul proiectului.
Fiind un proiect pilot, Consiliul judeţean Alba va derula aceste ateliere în câteva parohii cu iniţiative culturale care implicau copiii şi tinerii în activităţi privind cunoaşterea şi preţuirea patrimoniului cultural local, precum: Limba, Cut, Bucerdea Vinoasă şi Hăpria.
În funcţie de rezultatele consemnate la finalul acestor activităţi, proiectul va fi multiplicat şi în alte localităţi a căror parohii şi-au organizat centre catehetice sau desfăşoară acţiuni de promovare a patrimoniului cultural local prin expoziţia etnografică.
Alături de Muzeul Naţional al Unirii, partener consacrat în atelierele de pictură pentru copii, proiectul beneficiază şi de participarea ONG-urilor existente în două parohii unde vor avea loc astfel de ateliere, respectiv Asociaţia Română pentru Cultură Cut şi Asociaţia Tradition Group din Bucerdea Vinoasă.