Restructurările din sistem, salariile tot mai mici şi noile criterii de evaluare a angajaţilor din MAI nu-i împiedică pe absolvenţii de liceu să se înscrie cu miile la Academia de Poliţie, atraşi de mirajul uniformei.
Absolvenţii de liceu vin buluc, în fiecare an, să se înscrie la Academia de Poliţie. Concurenţa rămâne la fel de strânsă, când 5.000 de candidaţi se luptă pentru 500 de locuri.
Ce îi mai atrage în condiţiile în care salariile au fost diminuate, iar noul plan de reorganizare a sistemului îi va scoate pe tuşă pe aproximativ 10.000 de poliţişti? Uniforma, spun miile de adolescenţi care fac coadă la poarta instituţiei, sub încurajările a cel puţin doi membri din familie sau prieteni.
Pentru admiterea de anul acesta, care va începe vineri, 551 de locuri au fost scoase la concurs. Chiar şi cu rezultatele dezastruoase la BAC, reprezentanţii Academiei se aşteaptă la un număr la fel de mare de aspiranţi.
Perioada de reformă
Decizia ca numărul absolvenţilor să scadă treptat, în condiţiile în care România are cei mai mulţi poliţişti la suta de mii de locuitori, aparţine ministrului Traian Igaş. Anul trecut, au fost 754 de locuri, pentru care s-au luptat 5.131 de absolvenţi de liceu. Prima "curăţare" s-a făcut însă la probele sportive, când jumătate dintre ei au fost eliminaţi.
"Nu degeaba era numită până nu demult «Academia suspinelor». Admiterea şi probele rămân foarte dificile. Chiar trebuie să te pregăteşti. Pe lângă siguranţa locului de muncă, mai este şi cariera de poliţist pe care unii se încăpăţânează să o urmeze", explică comisarul şef Radu Nicolae, cel care se ocupă de admiterea de anul acesta.
Platoul probelor sportive
Cu doar câteva zile înainte ca zona Băneasa din Capitală să nu mai poată respira de lume, comisarul spune că totul e pregătit pentru examen. Sub căldura năucitoare, platoul din curtea Academiei, loc