În unele cazuri, primarii argeşeni ignoră solicitările Prefecturii şi ale PAID din motive de neîncredere, alţii invocă birocraţia, însă există şi situaţii în care e vorba, aşa cum declară prefectul, doar de indolenţă.
Toți primarii argeșeni aveau, ca și colegii lor din țară, obligaţia ca până la 1 octombrie 2010, să creeze și să transmită către PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), o bază de date cu privire la situaţia locuinţelor din localităţile pe care le conduc. În baza acestor informații urma sa se constitue o hartă electronică a punctelor vulnerabile la o eventuală situatie de urgență. 19 primari din Argeș nu au transmis nici pâna în acest moment datele,făcând imposibilă realizarea sistemului.
“Este vorba de indolență!”, a punctat prefectul Gheorghe Davidescu, cel care are și funcția de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de UrgenţăÂ
Ce spun primarii
Costeşti, Ştefăneşti, Albeştii de Argeş, Budeasa, Căteasca, Cicăneşti, Dârmăneşti, Mihăeşti, Moşoaia, Pietroşani, Poiana Lacului, Recea, Rociu, Rucăr, Săpata, Stolnici, Ştefan cel Mare Şuici și Uda sunt cele 19 primării argeșene codașe la acest capitol.
“Nu le-am transmis pentru că știu, din experiență, că nu se face nimic cu aceste date. Anul trecut am avut o alunecare de teren pe drumul spre Sămara. Am muncit să întocmim documentația, pentru că era o situație de urgernță, dar n-am primit niciun sprijin. A trebuit să ne descurcăm cu cei de la OMV Petrom. Pentru ce să trimitem date dacă tot nu ne ajută cu nimic?!” a declarat Ion Dumitrache, primarul comunei Poiana lacului.
Alți primari dau vina pe birocrație
“Suntem la finalizarea Planului Urbanistic General care include și documentația pentru situații de urgență. Din cele 32 de avize mai avem de primit 4. Stăm după ele! Documentația va trebui să treacă printr-o Hotărâre de Guvern ș