Hot dog-ul şi hamburgerii conţin carne de provenienţă dubioasă şi foarte grasă. Şaorma cu carne de pui, cartofi puţini şi maioneză de calitate este mai puţin nocivă. Sursa: Shutterstock
Deşi la îndemână în zilele aglomerate, mâncarea de tip fast-food concentrează un număr exagerat de calorii într-o cantitate mică de produs. În plus, caloriile provenite în principal din zahăr şi grăsimi nu asigură un aport de vitamine şi minerale.
Cele mai populare produse de tip fast-food sunt hot dog-ul şi hamburgerul, care conţin, de regulă, carne din provenienţă dubioasă, bogată în grăsimi saturate şi nitriţi, asociaţi cu diferite forme de cancer.
Chiar dacă niciun produs de tip "junk food" nu este privit cu ochi buni de nutriţionişti, sfaturile acestora vă pot ajuta să le alegeţi pe cele mai puţin nocive pentru organism.
Hot dog: şorici, slănină, carne tocată şi arome
Şaorma. Sosurile cu care este unsă carnea, la temperaturi ridicate devin "bombe" de grăsimi nesănătoase, o adevărată tortură pentru ficat şi stomac. Totuşi, medicii spun că o şaorma bine combinată (carne de pui, puţini cartofi şi o salată de crudităţi), pare cea mai bună opţiune dintre produsele fast-food.
"Are şi şaorma o cantitate mare de calorii, care poate fi relativ controlată atunci când se evită suplimentarea acesteia cu grăsimi. Chiar dacă s-a preferat suplimentarea cu grăsimi, alegerea unei maioneze de bună calitate este, totuşi, o opţiune mai puţin nocivă", subliniază dr.Ciprian Constatin, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Central Militar.
Hot dog. Hot dog-ul este un cârnat nesănătos între două felii de pâine albă. De foarte multe ori, producătorii folosesc o concentraţie foarte mică de carne. Şi hot dog-ul poate face parte însă dintr-o dietă echilibrată, dacă este preparat din cârnaţi de casă şi pâine integrală.
"Problema este că, p