Cazurile de leşin s-au înmulţit în ultima perioadă, odată cu instalarea caniculei. Comercianţii de legume din pieţe se plâng că marfa li se strică pe tarabe şi sunt nevoiţi să o arunce.
Sirenele ambulanţelor au sunat aproape fără întrerupere în aceste zile. Solicitările pentru persoane doborâte pe stradă de caniculă au crescut foarte mult. Manuela Tudorescu, asistentă în cadrul Serviciului de Ambulanţă Gorj, a precizat că, în cele două zile de week-end, şapte persoane au leşinat pe stradă: „Au fost şapte intervenţii la cazuri de lipotimii, de persoane cărora le-a venit rău pe stradă. S-au înregistrat în total 160 de solicitări la care ambulanţa s-a deplasat. Numărul solicitîărilor este mult mai mare faţă de zilele obişnuite când se înregistrează până la o sută de intervenţii“.
Comercianţii de legume şi fucte din pieţe se plâng că înregistrează în această perioadă caniculară pierderi foarte mari. Mioara Filimon, din comuna Drăguţeşti, în vârstă de 73 de ani, spune cţă a fost nevoită să arunce 40 de kilograme de roşii: „Vând roşii şi castraveţi din sera familiei. Eu nu sunt bişniţară ca alţii. Este foarte cald şi se strică pe masă. Oamenii nu prea mai ies din casă să cumpere. Roşiile se deteriorează cel mai repede. Se înmoaie şi nu mai sunt bune. Mai încerc eu să le ud ca să stea proaspete, dar degeaba. Am aruncat într-o zi şi 40 de kilograme“.
Nu vă expuneţi la soare
Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, recomandă ca, în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, vârstnicii, copiii, dari şi persoanele cu afecţiuni cardiace să se ferească de razele soarelui: „Trebuie să evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă. B