Foto: Thinkstock Imagini mai precise, mai rapide, mai puţin iradiante... Acestea sunt performanţele noilor tehnici imagistice medicale prezentate la recentul Congres European de Radiologie de la Viena. Peste 20.000 de radiologi s-au reunit cu ocazia acestui eveniment pentru a se pune la curent cu progresele aparatelor imagistice de ultimă generaţie: ecografe ultraperformante, RMN-uri de mici dimensiuni, tomografe cu doze minime de radiaţii.
Elastografia pentru explorarea sânului
Derivată din ecografia clasică, elastografia este o tehnică ultrasonografică utilizată pentru măsurarea elasticităţii ţesutului mamar. Această nouă metodă, disponibilă şi în centre medicale din ţara noastră, permite diagnosticul diferenţial al tumorilor maligne (canceroase) faţă de cele benigne (necanceroase). Tumorile benigne au o elasticitate normală, pe când cele maligne sunt dure, rigide, infiltrând şi întărind şi ţesuturile învecinate. Aparatul de elastografie obţine imagini ale ţesuturilor cu ajutorul a două tipuri de unde: ultrasunetele (utilizate şi de ecografele clasice) şi undele de forfecare (măsoară şi afişează în detaliu elasticitatea ţesuturilor).
Imaginea elastografică este codificată color sau în nuanţe de gri, în funcţie de aparatul utilizat. Tumorile maligne corespunzătoare ţesuturilor dure sunt redate prin imaginile elastografice în albastru sau în nuanţe de gri închis, în timp ce ţesuturile moi, elastice sunt redate în roşu sau în nuanţe de gri deschis, luminos.
Cea mai nouă aplicaţie în domeniul elastografiei – obţinerea de imagini 3D – a fost prezentată la Congresul European de Radiologie de la Viena.
EOS, tomografia cu radiaţii minime
Tomograful cu noul sistem EOS permite radiografierea scheletului uman din cap până în picioare, din faţă, din profil, din spate într-o singură expunere la doze minime de raze X.